Hoe behandel je een stenose?
Een stenose in de lage rug kan enorm vervelende symptomen opleveren in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In eerste instantie wordt er vaak gekozen voor fysiotherapie en medicatie. Blijven de klachten echter aanhouden, dan kan een minimaal-invasieve PTED operatie een oplossing bieden met diverse voordelen.
Stenose behandelen zonder operatie
In eerste instantie zal er gekeken worden naar niet-operatieve behandelingen. Zo kan er gestart worden met fysiotherapie, oefeningen en pijnbestrijding zoals medicatie. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld epidurale injecties ingezet worden om de pijn te verminderen. Deze behandelingen zijn relatief simpel, maar succes ervan is afhankelijk van de ernst van de stenose.
Wanneer een PTED operatie bij stenose?
Helaas werkt niet altijd een niet-operatieve behandeling. Wanneer de klachten ernstig blijven of zelfs toenemen, kan er besloten worden om uit te wijken naar de (PTED) operatie. Dit is een endoscopische operatie waarbij via een kleine incisie in de rug het wervelkanaal kan worden opengemaakt. Via deze incisie kunnen de beknelde zenuwen worden vrijgemaakt. Door de beperkte invasiviteit van deze operatie, betekent dat minder pijn en sneller herstel ten opzichte van bijvoorbeeld een traditionele stenose operatie.
Voordelen van een PTED operatie
Het grootste voordeel van de PTED operatie blijft toch wel de beperkte invasiviteit. Hierdoor herstellen patiënten over het algemeen veel sneller dan bij een reguliere stenoseoperatie. Daarnaast is de kans op complicaties ook veel kleiner en kun je aansluitend sneller met fysiotherapie beginnen om de rugspieren weer op kracht te brengen. Verder zijn de resultaten van deze operatie vaak erg goed; patiënten ervaren vaak al na enkele weken vermindering van hun symptomen.