Wat is het verschil tussen foraminale stenose en hernia?

In dit artikel wordt het verschil tussen een foraminale stenose en een hernia uitgelegd.

Wil je graag weten welke behandeling past bij jouw rugaandoening? Vul ons diagnose formulier in en ontvang binnen 48 uur een persoonlijk behandeladvies. Of wordt je liever teruggebeld door één van onze zorgadviseurs? Dat kan ook! Vul ons bel mij terug formulier in.

Diagnose formulier invullen (invultijd: 3 min)

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verschil foraminale stenose en spinaal kanaalstenose

Een stenose, of terwijl een vernauwing, kan ontstaan in het foramen en/of het spinaal kanaal. Maar wat is nou het verschil?

Aan beide kanten van het wervellichaam bevindt zich een opening, ook wel het foramen genoemd. Door deze openingen treden zenuwen naar buiten. Wanneer deze zenuwen in vernauwing komen, spreekt met van een foraminale stenose. De foraminale vernauwing kan worden veroorzaakt door een rughernia, kalk- en botwoekering, slijtage of een aangeboren afwijking van het ruggenmergkanaal.

Bij een spinaal kanaalstenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal zelf. Hierdoor raakt het ruggenmerg bekneld. De vernauwing veroorzaakt vervolgens een druk op belangrijke zenuwen. Ook kan deze aandoening worden veroorzaakt door een rughernia of slijtage. In de meeste gevallen ontstaat het als gevolg van artrose. Osteochondrose, osteoporpose, een tumor or neurologische ontstekingsprocessen zoals Lime of MS kunnen ook de oorzaak zijn van een spinaal kanaal vernauwing.

Je antwoord niet gevonden?