De endoscopische hernia operatie

Wat is een PTED operatie?

Een PTED operatie is een ingreep voor het verwijderen van een hernia of foraminale stenose. Het is te vergelijken met een kijkoperatie, want de hernia wordt verwijderd door een kleine incisie (0,8cm) aan de zijkant van het lichaam. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving (met sedatie en analgesie) en altijd met dagbehandeling. De PTED hernia operatie gemiddeld anderhalf uur. Na de operatie verblijf je ongeveer twee uur in de uitslaapkamer waarna je verder bij kunt komen op de patiëntenkamer. Zodra de arts heeft vastgesteld dat het goed met je gaat, mag je naar huis.

De PTED operatie heeft grote voordelen t.o.v. andere operatie technieken. De PTED operatie kan veel sneller uitgevoerd worden en is minimaal invasief. Daardoor ontstaat er geen schade aan de stabiliteitsspier en andere structuren. Dit maakt dat er slechts een minimaal risico is op complicaties en dat de hersteltijd na de operatie aanzienlijk korter is. Doorgaans kun je na enkele dagen alweer je dagelijkse huiselijke bezigheden op gaan pakken. Na 2 weken kan kantoorwerk weer worden hervat.

Waar staat PTED voor?

De behandeling PTED staat voor Percutaan Transforaminale Endoscopische Discectomie.

 • Percutaan
  De letterlijke betekenis hiervan is: door de huid heen. Hiermee wordt bedoeld dat toegang tot weefsel in het lichaam wordt gedaan via een naaldenprik via de huid, zonder grote opening te maken in de huid.
 • Transforaminale
  Dit houdt in dat er via het foramen geopereerd wordt. Het foramen is een doorgang aan weerszijden van een wervellichaam waardoor zenuwen naar buiten treden.
 • Endoscopische
  Een ingreep met behulp van een endoscoop.
 • Discectomie
  Verwijdering van de hernia in de onderrug.

Welke hernia's kunnen met PTED behandeld worden?

Met de PTED kunnen vrijwel alle hernia’s in de onderrug behandeld worden. De meest voorkomende hernia’s komen voor op L4-L5 en L5-S1, maar ook hernia’s bij L1-L2 , L2-L3 en L3-L4 kunnen behandeld worden met deze methode. We verwijderen hernia’s, teruggekeerde hernia’s (recidief) en foraminale hernia’s. Om te weten of je in aanmerking komt voor deze PTED behandeling, mag je het diagnoseformulier invullen en een recente (niet ouder dan 6 maanden) MRI aan ons sturen, waarna wij een gericht advies zullen geven.

Kunnen per operatie meer hernia's verwijderd worden?

Ja, het is mogelijk om meerdere hernia’s per keer te verwijderen. De meeste patiënten hebben 1 hernia, maar meervoudige hernia’s komen ook voor. Als het nodig is, kan de Herniapoli meerdere hernia’s in een operatie verwijderen, waarbij dan de operatie wellicht wel twee keer zo lang duurt. Ook het is mogelijk om dubbele hernia’s te verwijderen met de PTED techniek.

Wat is de kans op terugkeer vergeleken met de gewone operatie?

De kans op terugkeer van een hernia is kleiner met de behandeling via PTED dan met een klassieke herniaoperatie. Er is aangetoond dat 6 jaar na de operatie de kans op een terugkerende hernia kleiner is wanneer iemand geopereerd is met de PTED techniek t.o.v. andere conventionele herniaoperaties. Bij PTED patiënten is dit 8,4 procent ten opzichte van 13,5 procent bij de andere patiënten. Hierbij is er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende conventionele operaties.

Wordt een PTED herniaoperatie vergoed door verzekeraars?

Helaas wordt de PTED herniaoperatie niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoe werkt de lokale verdoving en sedatie?

Een van de belangrijke voordelen van de PTED behandeling via de Herniapoli is dat de operatie plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Hierbij is dus geen ruggenprik nodig. Tijdens de operatie zorgt de anesthesist ervoor dat het zo comfortabel mogelijk is. Om dit te bereiken krijg je een roesje (dit kan door middel van een infuus of een pilletje), voorafgaand aan de operatie. We weten dat iedere patiënt anders is, dus we kunnen ook zorgen voor aanvullende pijnbestrijding door het gebruik van extra kalmerende middelen of analgesie. Deze manier van verdoven zorgt ervoor dat het compleet veilig is en de patiënten geven zelf ook aan dat dit minder pijnlijk is dan ze in eerste instantie verwacht hadden.

Een ander voordeel is dat het de risico’s wegneemt die het brengen van de patiënt onder volledige narcose met zich meebrengt. Ook is het risico op het beschadigen van een zenuw erg klein. Tijdens de PTED operatie ben je wakker en zullen je benen niet verdoofd zijn. Hierdoor ben je in staat om te voelen of de neurochirurg te dicht bij grote zenuwen in de buurt komt. Het klinkt wellicht niet zo prettig, maar deze manier van verdoven is bewust gekozen om jouw veiligheid te garanderen.

Wat zijn de voordelen van een PTED operatie?

Een endoscopische operatie biedt talloze voordelen t.o.v. klassieke herniaoperaties.

 • Kortere wachtlijsten omdat het een snellere procedure is
 • Ingreep is een dagbehandeling, waardoor je snel weer naar huis kunt
 • Door de kleine incisie die gemaakt wordt, is er weinig tot geen littekenvorming
 • De stabiliteit van de rug wordt niet beïnvloed, omdat de stabiliteitsspier (M. Multifidus) intact blijft
 • Plaatselijke verdoving met sedatie en analgesie, dus minder belastend
 • Revalidatie duurt minder lang
 • Erg geschikt bij een teruggekeerde hernia op dezelfde plek (recidief)
 • Minder kans op trombose, infecties of andere complicaties (bijv. zenuwletsel)
 • Ook mensen met obesitas kunnen deze operatie ondergaan
 • Een foraminale stenose en spinaal kanaal stenose kunnen ook met deze techniek behandeld worden
 • De kans op complicaties is minimaal

Wat zijn de nadelen van een PTED operatie?

Een nadeel van deze operatie kan voor sommige mensen zijn dat het plaatsvindt met een plaatselijke verdoving. Dit soort operaties vereist dat de patiënt in staat is om aan te geven of de chirurg te dicht bij een zenuw in de buurt komt. Natuurlijk zal ervoor worden gezorgd dat het niveau van de pijnbestrijding voldoende is voor de behoefte van iedere patiënt.

Een tweede nadeel is dat de kosten relatief hoog zijn, in vergelijking met de klassieke herniaoperaties, vanwege de wegwerpinstrumenten en de apparatuur die gebruikt wordt. De chirurgische instrumenten worden niet meer dan een keer gebruikt.

Het derde nadeel is dat deze behandeling niet vergoed wordt, terwijl deze wel gewoon internationaal erkend is als een standaard operatietechniek.

Waarom zijn MRI beelden noodzakelijk?

Om een goede diagnose te stellen en na te gaan of je in aanmerking komt voor de PTED behandeling hebben we, buiten het ingevulde diagnoseformulier, een recente MRI nodig. Deze zal door de specialist van de Herniapoli beoordeeld worden, waarna een afspraak ingepland kan worden. Deze MRI mag niet ouder zijn dan 6 maanden. We hebben de beelden van de MRI nodig, een verslag alleen is helaas niet voldoende.

Wanneer je geen MRI hebt of deze ouder is dan 6 maanden, kunnen wij deze voor je regelen.

Kunnen jullie een MRI regelen?

Ja wij kunnen een MRI regelen. Hiervoor kun je contact opnemen met Privatescan op 074 – 255 26 80 of via info@ privatescan.nl. Voor meer informatie kun je ook kijken op www.privatescan.nl.

Animatie PTED operatie

Vul het diagnoseformulier is en ontvang binnen 2 dagen een behandeladvies.

Herniapoli is telefonisch 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar via: +31 74 2552 680

Pijnvrij in 3 stappen

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en u ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschikt u over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na de voorlopige diagnose en bestudering van uw (recente) MRI opnamen van de rug, nodigen we u uit voor een neurologisch consult afspraak met dr. Guido Ostermann.

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt circa 2 weken na het behandeladvies. De PTED operatie wordt uitgevoerd in een dagopname. U kunt ook kiezen voor een stationaire opname.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?