Pijnmedicatie voor een hernia

Pijnmedicatie voor een hernia

Symptomen van een hernia zijn niet eenduidig aan te wijzen en kunnen dus heel verschillend zijn. Meestal begint een klacht in de lendenwervels (onderrug). Zodra een hernia drukt op de zenuwen in je rug, kan er uitstralingspijn naar een of beide benen ontstaan. Ook spierkrampen komen voor. Dit kan allemaal wisselende pijnintensiteit geven. De ene keer is de pijn zo hevig dat je niet normaal kan functioneren, en de andere keer voel je nauwelijks pijn.

Als je veel pijn ervaart, kun je pijnstillers krijgen via je arts. Welke pijnstilling dit wordt, bepaald de arts meestal door de pijnladder; stapsgewijs kan er zwaardere medicatie worden voorgeschreven als dit nodig blijkt te zijn.

  • Stap 1. Dit zijn meestal ontstekingsremmende medicijnen, zoals diclofenac (NSAID’s) en paracetamol.
  • Stap 2. Hierbij worden de middelen bij stap 1 uitgebreid met morfineachtige middelen, zoals o.a. tramadol).
  • Stap 3. De middelen in stap 1 worden aangevuld met krachtige morfineachtige middelen, zoals morfine.

Helaas zijn zenuwpijnen als gevolg van een hernia, niet goed met pijnstillers te behandelen. Deze pijnstillers (bijvoorbeeld NSAID’s) geven meestal niet het gewenste resultaat. Bij deze pijnen is vaak een erg hoge dosering van morfine noodzakelijk. Soms worden ook o.a. anti-depressiva (bijv. amitriptyline), capsaïcinecrème of anti-epileptica (bijv. gabapentine) voorgeschreven.

Is een behandeling met een prik in de rug iets voor mij?

Afhankelijk van de hernia, kan de pijn (tijdelijk) behandeld worden met een selectieve wortelblokkade. Wanneer de klachten al langer dan 6 weken aanwezig zijn, is deze behandeling niet zinvol en is het verstandig om een PTED operatie te overwegen.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?