Thuiswerkers opgelet: Voorkom rugpijn met deze 7 tips!

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft thuiswerken populair, maar het komt ook met enkele nadelen. Het RIVM heeft een analyse gemaakt van duizenden vragenlijsten die tijdens de coronaperiode door Nederlanders werden ingevuld en constateerde dat thuiswerkers vaker last hebben van lichamelijke klachten aan nek, rug, schouders en armen.

Uit de analyse bleek dat mensen die uitsluitend thuiswerkten de grootste kans hadden op klachten, met een 1,2 keer grotere kans op pijn aan de bovenkant van de rug, armen, nek of schouders dan mensen die buitenshuis werkten. Het RIVM vermoedt dat dit te maken heeft met het gebrek aan beweging, omdat thuiswerkers vaker 8 uur of langer stil zaten op werkdagen.

Mensen die afwisselend thuis en op locatie werkten, vielen ergens tussen de twee groepen in. Zij hadden wel meer klachten dan mensen die alleen op locatie werkten, maar minder dan mensen die volledig thuiswerkten.

7 tips voor een goede zithouding achter het bureau

  1. Kies een comfortabele en ondersteunende stoel: Een stoel met een goede rug- en lendensteun is essentieel voor een goede zithouding.
  2. Zorg voor een juiste zithoogte: Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en dat je knieën op gelijke hoogte of lichtjes hoger dan je heupen zijn.
  3. Plaats je beeldscherm op ooghoogte: Dit voorkomt dat je je hoofd en nek hoeft te bewegen en vermindert de kans op nek- en schouderpijn.
  4. Houd de juiste afstand tot je beeldscherm: Plaats je beeldscherm op ongeveer armlengte afstand, zodat je niet hoeft te rekken of je schouders op te halen.
  5. Gebruik een ondersteunende muis: Een ondersteunende muis voorkomt dat je handen en polsen vermoeid raken en voorkomt RSI-klachten.
  6. Houd regelmatig pauzes: Staan of bewegen regelmatig tijdens het werk helpt om spanning en pijn te voorkomen.
  7. Oefen goede zithouding: Zit rechtop, met je schouders naar achteren en je nek in een neutrale houding.

Door deze stappen op te volgen, kun je rugproblemen voorkomen en kun je comfortabel en productief werken vanuit huis.

Dr Jost Thissen

Vragen over dit artikel?

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company