Hoe ontstaat een hernia

Hoe ontstaat een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De tussenwervelschijf (discus) heeft een zachte elastische kern (nucleus pulposus). De discus zorgt ervoor dat wervels ten opzichte van elkaar soepel kunnen bewegen en fungeert eveneens als een soort schokdemper. Rondom de zachte kern van tussenwervelschijven zit een stevige wand van bindweefsel (annulus fibrosus). Maar hoe ontstaat een hernia eigenlijk? Wanneer een discus inzakt, verzwakt het bindweefsel en kunnen er scheurtjes in ontstaan. Hierdoor kan de elastische kern naar buiten toe uitpuilen. Deze uitpuiling noemt men een hernia.

Een hernia kan tegen het ruggenmerg of een zenuwwortel gaan drukken, waardoor deze bekneld raakt. Dit veroorzaakt in de meeste gevallen pijnlijke en verdovende klachten in de (onder)rug, billen, benen en/of voeten.

De meest voorkomende oorzaken van een hernia zijn:

 • Slijtage; in de loop van je leven slijten de tussenwervelschijven, waardoor de kans op een hernia op latere leeftijd groter wordt.
 • Aangeboren zwakte van het tussenwervelschijf.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging waardoor je rugspieren in mindere conditie verkeren en de discus structureel meer of verkeerd belast wordt.
 • Houding; bijvoorbeeld verkeerd tillen of veel zitten (vaak en lang autorijden).
 • Zwaar lichamelijk werk.
 • Lichaamslengte; langere mensen hebben een hoger risico.
 • Overgewicht.
 • Roken.
 • Stress.

Op elke leeftijd is het mogelijk een hernia te krijgen. Wel ontstaat dit het vaakst bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Ook kan dit op elke plek in de wervelkolom ontstaan, maar in verreweg de meeste gevallen wordt een hernia vastgesteld in de onderste tussenwervelschijven (L4 / L5 of L5 / S1).

Het is mogelijk dat een hernia acuut of chronisch is. Een acute hernia wordt doorgaans met medicatie behandeld en geneest daardoor zelf. Als een ecute rughernia onbehandeld blijft kunnen de klachten en de hernia chronische vormen aannemen. Deze chronische aandoening is dan het gevolg van degeneratie (slechter worden) van een tussenwervelschijf. Degeneratie ontstaat doorgaans door slechte voeding, overgewicht of een slechte houding. Ook bij rokers komt een hernia vaker voor.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?

  Vul je gegevens in en ontvang onze brochure in je mailbox.