Hernia zonder operatie behandelen

Hernia behandelingen zonder operatie

Een hernia kan op verschillende manieren behandeld worden zonder dat er een operatie aan te pas hoeft te komen. Welke behandelingstechniek mogelijk is, is afhankelijk van de arts en de soort en plek van de hernia.

Dit zijn een aantal mogelijkheden voor een hernia behandeling zonder operatie:

  • Kinesitherapie: intensive oefeningen en behandelingen kunnen zorgen dat de hernia verdwijnt.
  • Epidurale infiltratie: Met een lange naald wordt er medicatie toegediend net buiten het ruggenmerg, wat men epiduraal noemt. Of dit werkt, is afhankelijk van de staat van je hernia en hoe lang de klachten al aanwezig zijn.
  • Fysiotherapie: Eerst wordt er rust voorgeschreven, waarna een intensieve behandeling zal starten. Dit kan dan na 4 tot 6 weken aangevuld worden met zwemmen. Fysiotherapie wordt afgeraden bij een acute hernia.
  • Chiropractie: Door het toepassen van diverse druktechnieken kan de bewegelijkheid van de wervelkolom hersteld worden. Door deze druk moet de pijn afnemen, omdat de uitstulping minder op de zenuw drukt. Deze mogelijkheid bestaat alleen als het geen ernstige hernia betreft.

Welke oefeningen zou je zelf kunnen doen?

Wanneer de klachten recent zijn ontstaan, kun je onbelaste oefeningen doen om je conditie op peil te houden. Deze lichte oefeningen zijn onder andere zwemmen (op je rug) of wandelen. Een kan hierbij een fysiotherapeut helpen met gerichte oefeningen.

Ook wanner er een operatie wordt uitgevoerd, is het belangrijk om na 6 weken weer te beginnen met fysiotherapie. Hierdoor verkleint de kans dat de klachten terugkomen. Het is niet verstandig om eerder dan deze zes weken te beginnen, omdat de kans op het terugkeren van de hernia dan vele malen groter is. Dit heeft te maken met de wond die nog moet herstellen.

Wanneer kies je voor een operatie?

Gelukkig genezen acht op de tien hernia’s vanzelf, binnen 6 tot 8 weken. Of de klachten zijn sterk verminderd in die periode. Is er na 8 weken nog geen verbetering? Dan is het wellicht verstandig om na te denken over een operatie. Het is aan te raden om hierbij te kijken naar de impact die de rugklachten hebben op je dagelijks leven. Beïnvloeden de klachten dusdanig je werk of privéleven dat je bijna niet normaal kan functioneren? Of zijn de pijnklachten zo ernstig dat je belemmert wordt in je dagelijkse bezigheden? Dan is het verstandig en kun je een PTED herniaoperatie overwegen.

Hallo, hoe kunnen we u helpen?