Is sporten met hernia mogelijk?

Veel mensen vermijden sporten wanneer ze getroffen zijn door een rughernia. Dit kan komen doordat de sport minder goed is uit te oefenen of door de belemmering van de rugklachten. Toch is het beter voor de rug en voor een hernia om te blijven bewegen! Extreme sporten moeten worden vermeden, maar gedoseerde bewegingsoefeningen met een hernia kunnen zelfs de pijn en andere hernia symptomen verbeteren. Dus om terug te komen op de vraag, ja, sporten met een hernia is mogelijk.

Het is belangrijk om met je huisarts of fysiotherapeut te overleggen in welke mate jij bepaalde sporten nog kan uitvoeren alvorens de hernia is behandeld. Te zware belasting kan de klachten namelijk ook verergeren. Er zijn verschillende sporten die wel vriendelijk zijn voor de rug.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welke sporten met een hernia in de rug?

Zwemmen is een van de oefeningen, die goed te doen is met een hernia. Zwemmen is goed voor de conditie, maar ook voor het versterken van de rug- en buikspieren. Omdat het een sport is die in het water wordt gedaan, wordt de rug minder belast. Nodig om te vermelden, het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens het zwemmen. Rugzwemmen is vooral aan te raden, omdat hiermee de spieren in de rug worden getraind. Verder blijft tijdens deze vorm van sporten de wervelkolom recht.

Sporten in de vorm van fietsen, is ideaal voor mensen met rugklachten, een stenose of rughernia. Belangrijk hierbij is dat het zadel op de juiste hoogte staat, dit is doorgaans ter hoogte van de heupen. Op die manier is het mogelijk om met een rechte rug te fietsen. Advies is wel om niet langer dan 30 minuten aan een stuk te fietsen. Langdurig in dezelfde houding zitten kan vervelend zijn en kan de pijnklachten verergeren. Toch langer fietsen? Neem dan na 30 minuten een pauze en wandel een stuk.

Wandelen is een sport die perfect is voor hernia patiënten. Van belang hierbij is wel om goede schoenen aan te trekken. Op een vlakke ondergrond een eind wandelen is geen probleem. Gaat het om een heuvelachtig landschap, dan is dit af te raden. Naar beneden van een heuvel lopen is erg belastend voor het lichaam en voornamelijk de rug. Maar zoals gezegd, sporten in de vorm van wandelen op een vlakke ondergrond is geen probleem.

Andere sporten die rug vriendelijk zijn, zijn onder andere rollerbladen, yoga en pilates. Hardlopen is belastend voor de rug en is af te raden. Toch zullen sommige mensen geen last ervaren als ze op een zachte ondergrond met goede schoenen lopen. Bij een hernia is het altijd aan te raden advies in te winnen van een fysiotherapeut of hernia specialist.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je zenuwpijn bij een hernia weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen. Bij een operatie wordt het herniaweefsel namelijk verwijderd, waardoor de beknelde zenuwen weer vrij komen te liggen en pijnklachten worden ontnomen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Meer weten over behandeling van een hernia?

Hernia behandeling

Snel van de rugpijn af!

Er zijn verschillende behandelmethoden voor een hernia. Het effectief behandelen van de hernia maakt het op den duur weer mogelijk om alle sporten op te pakken. Zolang de hernia onbehandeld blijft zijn sporten zoals gewichtheffen, tennis, skiën en hardlopen minder geschikt.

Herniapoli maakt gebruik van de effectieve behandelmethode PTED. De PTED operatie verwijdert de hernia waardoor je snel van je rugklachten af bent. Benieuwd of jij kan worden behandeld met PTED?  Vul het diagnoseformulier in en ontvang vrijblijvend een voorlopig beoordelingsadvies. Na het lezen van deze informatie over sporten met een hernia nog andere vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Diagnose formulier

Sporten Met Hernia

Wij van patiënten zonder pijn

Je antwoord niet gevonden?