Wat is een lumbale hernia?

Bij een lumbale hernia of hernia lumbalis is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping zorgt ervoor dat een zenuw beknelt raakt die naar het been of naar de arm loopt. Een lumbale hernia komt vooral laag in de rug voor.

Er zijn diverse lumbale hernia symptomen te herkennen. Zo kan er een uitstralende pijn naar het been ontstaan. De pijn in het been gaat vaak tot voorbij de knie. Bij belasten van het been of door bijvoorbeeld niezen, hoesten of persen kan de pijn erger worden. Het is niet altijd zo dat er rugpijn ontstaat bij een lumbale hernia. Vooral de uitstralende pijn is een symptoom dat veel ervaren wordt.

Naast de uitstralende pijn kan een verminderd gevoel of minder kracht in het been worden ervaren. Deze beide symptomen gaan vaak samen en wanneer er sprake is van ernstig krachtverlies kan er sprake zijn van een klapvoet. Bij een klapvoet lukt het afwikkelen tijdens het lopen niet goed, de voet valt naar beneden.

Een laatste symptoom van een rughernia die veel voorkomt, is een doof gevoel op de billen. Het dove gevoel kan zorgen voor een verandering van de stoelgang of het urineren. Dit kan vertraagd zijn, of er kan ongewild verlies van urine of ontlasting ontstaan. Wanneer deze symptomen zich voordoen, spreken we van een ernstige beknelling. Dan is het advies om dit direct te laten onderzoeken.

Vrijblijvend behandeladvies?

Ontdek onze brochure

Brochure3

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat zijn de oorzaken van een lumbale hernia?

De voornaamste oorzaak van een hernia is slijtage van de tussenwervelschijf. Dit is een normaal proces wat bij iedereen plaatsvindt. Het kan bij de ene persoon sneller gaan dan de andere, dit is vooral afhankelijk van erfelijkheid en het werk wat iemand doet. Zwaar werk en veel belasten van de rug door bijvoorbeeld bukken, kan diverse klachten in de rug veroorzaken. Echter, het is zeker niet zo dat een hernia hierdoor ontstaat. Oftewel: het krijgen van een lumbale hernia kan iedereen overkomen.

Ontstaan van hernia

Hoe kan een lumbale hernia behandeld worden?

Voor het behandelen van een lumbale hernia zijn er verschillende mogelijkheden. Het is niet altijd nodig om te opereren. Welke behandeling uitkomst kan bieden, is afhankelijk van de plek van de hernia, de soort hernia en de aanpak van de behandelend arts.

Zo kan kinesitherapie, wat behandelen door bewegen betekent, uitkomst bieden. Daarnaast zijn epidurale infiltratie, fysiotherapie of chiropractie voorbeelden van behandelingen zonder operatie. We geven graag meer informatie over een hernia zonder operatie behandelen.

Hernia behandelingen

Lumbale Hernia

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij lumbale hernia?

Bij een lumbale hernia kan eerst medicatie worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Bij milde klachten kan fysiotherapie helpen de spierkracht rondom de wervelkolom te verbeteren. Bij langdurige of ernstige klachten kan een operatie, zoals de PTED-operatie, worden overwogen. Bij Herniapoli wordt deze methode toegepast, waarna patiënten binnen enkele uren pijnvrij kunnen bewegen.

Lees meer ...

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Wij van patiënten zonder pijn

Oefeningen voor een lumbale hernia

Er zijn lumbale hernia oefeningen die uitgevoerd kunnen worden om de klachten te verminderen. Het is niet zo dat er altijd rust moet worden gehouden om de pijn over te laten gaan. Bij recente klachten is het mogelijk onbelaste oefeningen uit te voeren, om de conditie op peil te houden. Bij lichte oefeningen moet gedacht worden aan onder andere zwemmen of wandelen. Een fysiotherapeut kan adviseren over gerichte oefeningen die mogelijk de pijn kunnen verlichten.

Oefeningen bij een hernia

Kiezen voor een operatie

In veel gevallen zal een lumbale hernia vanzelf overgaan binnen zes tot acht weken, toch kan dit per persoon verschillen. Is er na die periode nog geen verbetering? Dan is een lumbale discus hernia operatie het overwegen waard.

Echter, de keuze voor een operatie is afhankelijk van het type hernia en de impact van de klachten op het dagelijks leven. Is het met een lumbale hernia niet meer mogelijk om normaal te functioneren in de werk- of privésfeer, dan is het verstandig om een PTED operatie te overwegen.

Herniapoli is specialist in de PTED operatie en met het invullen van ons diagnose formulier is het mogelijk om binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies te ontvangen. Met het formulier kunnen we in de meeste gevallen een voorlopige diagnose stellen. Samen met een MRI-scan kunnen we een behandeladvies geven. Wanneer er vragen zijn of je wilt meer informatie, dan kan er vrijblijvend contact worden opgenomen.

PTED operatie

Vrijblijvend behandeladvies ontvangen?

Diagnose formulier

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een lumbale hernia.

Je antwoord niet gevonden?