Discopathie
De term “discopathie” kan letterlijk worden ontleed als volgt: “disco” is afgeleid van “discus,” wat schijf betekent, en in dit geval verwijst naar de tussenwervelschijf. “Pathie” duidt op een ziekte, dus het betreft hier de aandoening van een tussenwervelschijf.
In de volksmond staat discopathie ook wel bekend als een “versleten rug.” Dit houdt in dat de tussenwervelschijven in de wervelkolom met de tijd verouderen. Bij discopathie raken de tussenwervelschijven uitgedroogd, waardoor ze kleiner en minder elastisch worden. Bovendien kunnen uitgedroogde tussenwervelschijven gemakkelijker scheuren. De zachte kern van de schijf drukt dan tegen de buitenste schil, die uiteindelijk kleine scheurtjes kan vertonen. Dit verouderingsproces wordt dus aangeduid als discopathie.
Vrijblijvend behandeladvies?Ontdek onze brochure
Op welke leeftijd komt discopathie voor?
Tussenwervelschijfveroudering, oftewel discopathie, kan al op jonge leeftijd beginnen. Vanaf 30 jaar stijgt het vloeistofgehalte in de tussenwervelschijf aanzienlijk, waardoor er aanzienlijke druk op de buitenste schil van de tussenwervelschijf kan ontstaan, resulterend in de vorming van kleine scheurtjes.
Oorzaken van discopathie
Discopathie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk:
- Een fysiek zwaar beroep, waarbij je bijvoorbeeld veel moet tillen
- Een combinatie van vaak draaiende bewegingen maken en veel tillen met gestrekte benen en knieën
- Lange tijd in dezelfde houding zitten of staan
- Verslechterde conditie van de spieren
- Plotselinge intense inspanning
- Overgewicht
- Roken
- Gebrek aan lichaamsbeweging
Is discopathie een hernia?
Nee, discopathie is geen hernia. Discopathie is een andere benaming voor lichte schade aan de tussenwervelschijf. Deze kleine scheurtjes kunnen toenemen en dit kan resulteren in hernia klachten. Discopathie klachten zijn daarom veel makkelijker te behandelen dan hernia klachten. Naarmate je ouder wordt kunnen deze scheurtjes toenemen en kan dit tot klachten leiden. Een discopathie klacht komt daarom meer voor naarmate je ouder bent.
Op welke niveaus ontstaat discopathie?
Een discopathie komt vooral voor op plaatsen waar de wervelkolom het meest wordt belast. De wervelkolom heeft verschillende curves. Het onderste gedeelte van de curve krijgt veelal de meeste belasting, bijvoorbeeld de L5-S1. Discopathie klachten komen daarom vaak voor laag in nek en laag in de rug.
De wervelkolom is verdeeld in wervels:
- 7 halswervels, de cervicale wervels. C
- 12 borstwervels, de thoracale wervels. T
- 5 lendenwervels, de lumbale wervels. L
- Het heiligbeen, vijf vergroeide sacrale wervels. S
- Het staartbeen of stuitje, een drie tot vier staartwervels.
Tussen de sacrale wervels zit geen discus omdat het vergroeid is, maar wel tussen de laatste lumbale wervel en de eerste sacrale wervel. Dit wordt omschreven als L5-S1.
Hulp nodig?
Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.
Wat kunnen de klachten zijn?
- Scherpe pijn in uw rug
- Stijfheid in de rug als u opstaat
- Klachten worden erger als u langdurig zit of loopt
- Soms uitstralende pijn of tintelingen in de benen of armen
- Beperkt in bepaalde bewegingen, zoals objecten optillen
- Moeite met het buigen van de onderrug
- Instabiliteit
Behandeling van discopathie
De behandeling van discopathie kan afhangen van de ernst van de symptomen en kan variëren van conservatieve maatregelen zoals fysiotherapie, pijnmedicatie, en oefeningen tot meer invasieve opties zoals epidurale injecties of chirurgische ingreep in ernstige gevallen.
Als er sprake is van scheurtjes in de tussenwervelschijven, geneest dit in veel gevallen vanzelf weer na een paar weken. Om dit genezingsproces te bevorderen is het van belang dat je bewegingen vermijdt die pijn doen. Wandelen is juist erg belangrijk. Let er hierbij wel op dat het geen klachten geeft. Merkt je bijvoorbeeld dat je klachten krijgt na 30 minuten wandelen, wandel dan 20 minuten. Een rugbrace, of orthese, wordt soms gedragen om pijn in de rug te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage.
Vrijblijvend behandeladvies?Interessante artikelen
Meer informatie over discopathie en de behandeling van discopathie.