Hoe herken je een acute hernia?

Guido Ostermann Pted Specialist

Guido Ostermann

Een acute rughernia is een pijnlijke aandoening waarbij een deel van de tussenwervelschijf uitsteekt en druk uitoefent op de zenuwen in de rug. Het is belangrijk om deze aandoening op tijd te herkennen. Hierdoor kan je zo snel mogelijk de juiste behandeling ondergaan tegen de klachten van een acute hernia. Hieronder staan 5 symptomen waaraan je een acute rughernia (plotseling optredende hernia in de onderrug) kunt herkennen:

  1. Plotselinge, hevige rugpijn: Het eerste teken van een acute rughernia is plotselinge, hevige rugpijn. De pijn kan uitstralen van de onderrug tot aan de benen (of voeten) en het kan zeer pijnlijk zijn bij bewegingen, zoals bukken, tillen, draaien of persen.
  2. Uitstralende pijn naar benen of voeten: Wanneer de zenuwen in de rug worden bekneld door de uitstulping van de tussenwervelschijf, kan dit leiden tot uitstralende pijn naar de benen of voeten. Deze pijn kan hevig zijn en het gevoel in de benen of voeten kan soms worden omschreven als een stekende pijn.
  3. Spierzwakte in benen of voeten: In sommige gevallen kan een acute rughernia ook leiden tot vermindering van de spierkracht in de benen of voeten. Dit betekent dat je moeilijkheden zult ondervinden bij het bewegen van je benen of voeten, of zelfs helemaal niet in staat zult zijn om op één van de benen te staan.
  4. Tintelingen of “doof” gevoel in benen of voeten: Wanneer de zenuwen in de rug bekneld raken door de uitstulping van de tussenwervelschijf, kan dit ook leiden tot tintelingen of een “doof” gevoel in de benen of voeten. Wanneer de zenuw voor langere tijd bekneld blijft door de uitstulping, bestaat er een risico op
  5. Verminderde controle over de blaas of darmen: In ernstige gevallen kan een acute rughernia ook leiden tot verminderde controle over de blaas of darmen. Dit betekent dat je moeilijkheden zult ondervinden bij het beheersen van je plas of ontlasting.
Acute hernia, wat te doen?

Ik heb denk ik een acute hernia, wat moet ik doen?

Wanneer je denkt dat je getroffen bent door een acute hernia is het belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een huisarts of fysiotherapeut. Om direct een duidelijk oordeel te kunnen stellen of het gaat om een rughernia kan je het beste een MRI-scan laten maken van de onderrug. Een MRI scan is een uitstekende manier om een acute hernia vast te stellen, omdat het hele wervelkanaal en de tussenwervelschijf zichtbaar zijn, evenals eventuele beknelde zenuwen. Hierdoor kan de locatie van de acute hernia nauwkeurig worden bepaald en een gericht behandelplan worden opgesteld.

Als je besluit om een MRI scan te laten uitvoeren, dan wordt je meestal op een wachtlijst geplaatst bij het ziekenhuis. Maar als je op zoek bent naar snellere hulp, dan kan je terecht bij Herniapoli. Wij beschikken over moderne MRI apparatuur en je kunt bij ons meestal binnen 1 tot 2 weken terecht voor een scan.

Snel een MRI-scan?
Guido Ostermann Pted Specialist

Vragen over dit artikel?

Guido Ostermann

Zorgadviseur

Wat onze patiënten zeggen

Meer verhalen op Feedback Company